Wetsvoorstel maatregelen loondoorbetaling bij ziekte en WIA
Het wetsvoorstel maatregelen loondoorbetaling bij ziekte en WIA bevat de uitwerking van een aantal maatregelen die minister Koolmees in een brief van 20 december 2018 al had aangekondigd.
Het was aanvankelijk de bedoeling dat alleen kleine werkgevers een premiekorting zouden krijgen als tegemoetkoming voor de lange duur van de loondoorbetaling bij ziekte. De loondoorbetalingsplicht blijft namelijk wel 2 jaar blijft en wordt niet terug gebracht naar 1 jaar zoals oorspronkelijk in het regeerakkoord van Rutte 3 stond.
De eerste maatregel in het wetsvoorstel is dat vanaf 1 januari 2021 de premiekorting van toepassing is voor alle werkgevers en niet alleen voor kleine werkgevers. De voorgestelde premievermindering bedraagt maximaal € 1.200 per jaar per werkgever. Verder is aangekondigd dat deze premiekorting op termijn vervangen wordt door een gedifferentieerde Aof-premie. Aof staat voor Arbeidsongeschiktheidsfonds en die kent nu alleen een basispremie WAO/WIA die voor iedereen gelijk is.
Ook ervaren de werkgevers de re-integratie verplichtingen als een grote last en vooral het feit dat ze een loonsanctie kunnen krijgen als hun inspanningen onvoldoende zijn. En dan vooral indien ze keurig de adviezen van de bedrijfsarts hebben opgevolgd, maar dan toch een sanctie moeten betalen omdat de verzekeringsarts het niet eens is met de bedrijfsarts. Het wetsvoorstel regelt dat het medisch advies van de bedrijfsarts leidend wordt bij de beoordeling van de re-integratie-inspanningen door het UWV. Deze maatregel gaat in per 1 januari 2021.
Een derde maatregel is dat de mate van arbeidsongeschiktheid niet wijzigt bij werknemers met een WIA-uitkering ten gevolge van de praktische verdiepcapaciteit (de werkelijke inkomsten uit arbeid die werknemer verdient). Door deze zogenaamde praktische schatting konden mensen onder de 35% arbeidsongeschiktheid uitkomen. Het wetsvoorstel regelt dat het UWV de eerste vijf jaar geen herbeoordeling doet op basis van de praktische verdiencapaciteit. Het doel hiervan is om de WIA-gerechtigde vijf jaar de kans te geven om uit te proberen of het werk structureel vol te houden is zonder dat ze door het werken gestraft worden dat ze het risico lopen om hun WIA uitkering kwijt te raken. De streefdatum is dat deze maatregel 1 juli 2020 ingaat.
Deze drie wijzigingen hangen samen met de introductie van een MKB-verzuim-ontzorgverzekering per 1 januari 2020 voor de ondersteuning en ontzorging van vooral kleine werkgevers. Hier is verder geen wetswijziging voor nodig. De private verzuimverzekeraars zullen vermoedelijk in september 2019 met het aanbod voor deze MKB-verzuim ontzorgverzekering komen.
Verder investeert het ministerie van SZW in betere voorlichting voor werkgever en werknemer, uniforme wijze van werken bij het UWV en starten ze allerlei experimenten die als doel hebben inzichtelijk te maken wat wel en wat niet werkt bij onder andere tweede spoor re-integratie.
Bron: Verefi 6 augustus 2019
Terug naar nieuws